وبلاگ

Mehrgiti NGO > پست ها > مطالب برگزیده > نگاهی به سازمان‌های خیریه مردم‌نهاد در دنیا
October 9, 20185:23 pm Published by Leave your thoughts

نگاهی به سازمان‌های خیریه مردم‌نهاد در دنیا


هدف از شکل گیری این سازمان‌ها چیست؟

«ان‌جی‌او»‌ها یا همان سازمان‌های مردم‌نهاد سازمان‌هایی هستند که با مشارکت مردم به طور داوطلبانه و مستقل از دولت‌ها شکل گرفته و به دنبال سودآوری نیستند، بلکه اهدافی عام‌المنفعه را دنبال می‌کنند.

 فعالیت‌های حمایتی سازمان‌ها در سراسر دنیا نشان از توسعه‌یافتگی و احساس مسئولیت اجتماعی شهروندان این جوامع دارد.

 راه‌اندازی چنین سازمان‌هایی در دو قرن اخیر در دنیا رشد چشم‌گیری داشته، به طوری که تعداد ان‌جی‌‌او‌ها در آمریکا حدود یک و نیم میلیون، در روسیه ۲۷۷ هزار و در هند حدود ۳/۳ میلیون در سال ۲۰۰۹ تخمین زده شده است.

در هند به ازای هر ۴۰۰ نفر یک ان‌جی‌او وجود دارد و رقم کل ان‌جی‌او‌ها در هند، چند برابر تعداد مدارس ابتدایی و مراکز بهداشت در این کشور است.

  1. سازمان «آکسفام»

سازمان بین‌المللی «آکسفام» مستقر در آکسفورد انگلیس، در سال ۱۹۴۲ با هدف مبارزه با فقر و بهبود شرایط زندگی مردم در سراسر جهان تأسیس شد.

آکسفام متشکل از ۱۵ سازمان در ۹۸ کشور است که در زمینه‌های مبارزه با فقر، برابری جنسیتی، آموزش و مبارزه با بیماری‌های مختلف فعالیت می‌کند.

یک نمونه از برنامه‌های موفق این بنیاد در سال ۲۰۰۳ با همکاری دو سازمان آکسفام انگلیس و نیوزلند در یکی از شهرهای ویتنام اجرا شد که میزان حضور کودکان را در مدرسه افزایش داد.

با اجرای این برنامه، تنها در مقطع ابتدایی ۵۳ درصد از کودکان به طور منظم در مدرسه حاضر شدند و از نکات مهم این برنامه حضور قابل توجه دختران در مدرسه بود.

  1. بنیاد بین‌المللی کر (Care international)

«کر» یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های امدادرسانی در دنیا است که در  ۱۹۴۵ در ایالات متحده آمریکا تأسیس شد تا به پناهندگان و آوارگان جنگ جهانی دوم کمک کند.

اکنون این بنیاد بر تعاون و مشارکت برای پایان دادن به فقر در نقاط مختلف دنیا تاکید دارد.

بنیاد  «کر »  بیش از ۱۲ هزار نفر عضو در ۷۲ کشور دنیا دارد. شعب مختلف این بنیاد در آمریکا، انگلیس، ژاپن و هشت کشور دیگر فعال است.

در سال ۲۰۰۴ شعبه آمریکایی این بنیاد به تنهایی بودجه‌ای معادل ۵۱۷ میلیون دلار برای هدایت ۸۷۰ پروژه کاهش فقر در ۷۰  کشور دنیا هزینه کرد که این پروژه ۴۵ میلیون نفر را پوشش می‌داد. این پروژه شامل مواردی چون  اجرای برنامه‌های آموزشی، برنامه‌های پیشگیری از ابتلا به ایدز،کمک به پیشبرد برنامه‌های کشاورزی  و بهبود طرح‌های بهداشتی و سلامت  بود.

  1. بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس

این بنیاد در سال ۲۰۰۰ م به‌دست بیل و ملیندا گیتس در امریکا بنیانگذاری شد.

هدف‌های اصلی این بنیاد در جهان  افزایش تندرستی و کاهش تهی‌دستی؛ و در آمریکا گسترش‌ فرصت‌های آموزشی و دسترسی به تکنولوژی اطلاعات و داده‌هاست. حجم کمک‌های انجام‌شده این بنیاد نزدیک به ۳۳ میلیارد دلار است.

این بنیاد خیریه بزرگ‌ترین سازمان خیریه خصوصی در جهان به شمار می‌رود که تا به امروز مجموعا بودجه‌ای معادل ۲۸ میلیارد دلار را وقف کارهای خیریه کرده است. در حقیقت این مبلغ توسط بنیاد سرمایه‌گذاری شده و به جای اینکه تنها یک بار هزینه شود، کمک‌های مالی برای اجرای پروژه‌های خیریه از درآمدهای حاصل از این سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد.

  1. بانک گرامین

« بانک گرامین » یکی دیگر از موسسات انسان‌دوستانه بزرگ دنیا است که ابتکار جالبی برای اعطای کمک‌های مالی به اقشار محروم در بنگلادش به کار برده است. فعالیت این بانک در حوزه اعطای وام‌های کوچک به افراد فقیری است که فاقد وثیقه، اشتغال پایدار و سابقه اعتباری قابل اثبات هستند.

 محمد یونس، موسس این بانک، نخستین وام را در سال ۱۹۷۶ پرداخت ‌کرد. وی ۲۷ دلار از پولی را که داشت به  ۴۲ نفراز روستاییان زنجیرساز منطقه چوپرا قرض داد تا با این مبلغ کم قادر به ادامه کار باشند. سپس به اعطای این گونه وام‌ها ادامه داد و در مرحله بعد کلاس‌هایی را برای وام‌گیرندگان تشکیل داد تا به آنها بیاموزد چگونه با وام اندک وضعیت زندگی خود را اندکی بهبود دهند.

وی حاضر شد به کسانی وام بدهد که هیج بانک ‌تجاری به‌ آنها وام نمی‌داد؛ زنان بیوه‌، کارگران زمین‌های اربابان و سرمایه‌داران، رانندگان، رفتگران و حتی گدایان. این وام‌ها، که خرده ‌اعتبار نام‌ گرفت، به راه‌حلی عملی برای مبارزه با فقر روستایی در بنگلادش تبدیل شد و باعث الهام‌ گرفتن نهادهای دیگر کشورهای در‌ حال ‌توسعه برای انجام برنامه‌های مشابه شد.

 بانک گرامین تا سال ۲۰۰۶  مبلغ  ۱/۵ میلیارد دلار به  ۳/۵ میلیون متقاضی وام داده است.

منبع: دنیای اقتصاد

به اشتراک گذاری:

Categorised in: ,

This post was written by admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + fifteen =